Calory calculator
Ce sunt caloriile?
La origine, caloria este o unitate de măsură în fizică, fiind definită drept cantitatea de căldură necesară pentru a creşte temperatura unui mililitru de apă cu 1°C.
În dietetică, valoarea energetică a unui aliment corespunde cantităţii de căldură degajate prin arderea sa. Kilocaloria (Kcal) echivalează cu 1000 calorii, iar unitatea internaţională este kilojoulul (Kjoul), 1 kcal = 4,18 kjouli.
Putem echivala cuvântul calorie cu kilocalorie. Aceeaşi echivalenţă o putem face şi în privinţa caloriilor pe care le consumă organismul nostru!
- 1 gram de glucide echivalează cu 4 kilocalorii
- 1 gram de proteine echivalează cu 4 kilocalorii
- 1 grame de lipide echivalează cu 9 kilocalorii
Necesarul caloric al organismului
Pentru a funcţiona, organismul nostru are nevoie de calorii. La fiecare persoană, acest necesar caloric se împarte în 3 niveluri:
n metabolismul bazal: reprezintă energia utilizată pentru funcţionarea normală a organismului (respiraţie, funcţionarea organelor şi a celulelor etc). Acesta reprezintă 60 - 70% din totalul necesarului de energie.
- termogeneza alimentară: reprezintă energia utilizată pentru digestie, absorbţia intestinală, stocarea alimentelor. Ea nu reprezintă decât 10% totalul necesarului de energie.
- activitatea fizică: reprezintă energia utilizată pentru deplasare, activităţi menajere, profesionale, sportive… Activitatea fizică reprezintă între 20 şi 30% din totalul necesarului de energie. Aici trebuie să acţionăm pentru a echilibra balanţa noastră energetică.
Câteva cifre:
- 1 oră de somn sau de repaus: 60 kcal
- 1 oră de activitate în poziţie aşezată (TV, calculator, lectură, transport…): 90 kcal
- 1 oră de activitate în poziţie ridicată (spălat, îmbrăcat, activităţi casnice…): 120 kcal
- 1 oră de gimnastică, grădinărit, mers: 170 kcal
- 1 oră de activitate sportivă (schi, tenis, bicicletă…) sau profesională intensă: peste 300 kcal
Aportul energetic optim
Aportul energetic al unui individ este "cantitatea de energie necesară compensării consumului şi asigurării unei greutăţi şi a unei compoziţii corporale compatibile cu menţinerea pe termen lung a unei bune stări de sănătate şi a unei activităţi fizice adaptate contextului economic şi social" (OMS, 1996).
Pentru a calcula aporturile energetice recomandate, trebuie să ţinem cont de cheltuielile energetice de bază, dar şi de cheltuielile energetice induse de situaţiile fiziologice particulare: creştere (stocare de proteine şi de lipide), sarcină (creşterea fătului şi a placentei), alăptat (producerea laptelui)...
De asemenea, pentru evaluarea nevoilor energetice, trebuie să se ţină cont de greutatea, înălţimea şi activitate fizică a fiecărui individ.
- Bărbaţi între 20 şi 40 de ani (70 kg): 2700 kcal
- Femei între 20 şi 40 de ani (60 kg): 2200 kcal
- Bărbaţi între 41 şi 60 de ani (70 kg): 2500 kcal
- Femei între 41 şi 60 de ani (60 kg): 2000 kcal
Ideal, aportul energetic trebuie repartizat în mod echilibrat, pe toată durata zilei: între 20 şi 25 % la micul dejun, între 25 şi 30 % la prânz, între 15 şi 20 % la gustări şi între 25 şi 30 % la cină.
Nu uita! Echilibrul alimentar este cel puţin la fel de important ca şi numărul de calorii consumate. De exemplu, o persoană care consumă 1500 kcal, dar nu are o alimentaţie echilibrată se poate îngrăşa, în timp ce o persoană care consumă 2000 kcal îşi poate menţine cu succes greutatea.
“CALORIILE NEGATIVE” ALIMENTE “ANTI-GRASIME” CARE TE AJUTA SA SLABESTI
Daca ai ajuns la concluzia ca e necesar sa slabesti nu apela la diete restrictive, infometare sau medicamente. Rezultatele vor fi temporare iar consecintele te pot afecta pe termen lung. Nu uita ca miscarea si digestia sunt cei mai mari consumatori de energie deci MISCATI-VA SI MINCATI ! ! ! |
ceapa | sfecla | andive | ridiche neagra |
morcov | varza | spanac | ridiche de luna |
telina | dovlecel | fasole verde | ardei iute |
castravete | sparanghel | conopida | brocoli |
Aceste alimente contin 90% apa, putine proteine, o cantitate mica de hidrocarbonati si nu contin grasimi. In schimb sunt bogate in minerale si vitamine. Valoarea lor calorica variaza intre 25-120 calorii la 100 grame.
Se recomanda introducerea lor in meniurile zilnice in proportie de aprox. 25%.
CONDIMENTE SI MIRODENII
usturoi | tarhon | menta |
busuioc | marar | salvie |
patrunjel | cimbru | cuisoare |
Condimentele joaca un rol important in alimentatie deoarece contribuie la digestie, au actiune tonifianta si ajuta la distrugerea grasimilor excedentare. Ele dau savoare mincarurilor. Cu ajutorul mirodeniilor vei descoperi retete delicioase care te ajuta sa slabesti fara sa renunti la placerea de a minca.
FRUCTE
ananas | lamiie | capsuni |
mango | zmeura | afine |
portocale | grapefruit | mere |
Consuma fructe intre mese sau poti sa prepari delicioase cockteluri care calmeaza foamea si iti ofera vitalitate
“Secrete si trucuri”
Cum se consuma alimentele anti-grasime?
Cum se combina cu alte alimente?
Ti-ai pus frecvent intrebarea: nu maninc mai nimic si totusi nu slabesc !
Vom analiza in continuare principalele categorii de alimente, cum trebuie sa le consumi daca vrei sa slabesti sicum trebuie incluse “caloriile negative” in meniul tau zilnic pentru a-si exercita rolul de “alimente anti-grasime”.
BAUTURILE
Nu se recomanda sa bei multe lichide in timpul mesei. Excesul de lichide contribuie la diluarea sucului gastric si diminueaza rolul
acestuia in digestie si eliminarea deseurilor. E mai bine sa bei in timpul mesei o jumatate de pahar de vin rosu sau un pahar mic
de apa.
Bauturile trebuie sa fie la temperatura camerei. Nu se recomanda bauturile foarte reci deoarece influenteaza negativ digestia
Pentru calmarea foamei se recomanda un pahar de apa calda sau o infuzie cu 15 minute inainte de fiecare masa
Trebuie sa bei apa(aprox. 2l pe zi) daca vrei sa slabesti dar numai dimineata la sculare si intre mese la interval de 2-3 ore de la ultima masa
Bauturi recomandate: apa, ceai verde, infuzii de plante parfumate cu anason, sucuri naturale(fara zahar) din fructele cu “calorii
negative”.
FRUCTELE
Se consuma singure numai intre mese(nu ca desert) in cantitati moderate deoarece contin zaharuri superioare care
sunt absorbite rapid.
Evita amestecurile de fructe
sau combina numai fructe de acelasi fel. De exemplu: portocale+lami+grapefruit sau capsuni+zmeura
LEGUMELE
Include in fiecare meniu,
cantitati mici din legumele cu “calorii negative” recomandate in acest articol.
Consuma inainte de fiecare masa o mica salata de cruditati
Este bine sa consumi cit mai multe legume specifice zonei in care te-ai nascut si unde traiesti.
Ceapa
este vedeta legumelor cu “calorii negative”si are un rol important in eliminarea excesului de lichide.
ALIMENTELE GRASE
Evita grasimile “saturate”
rezultate in urma unor transformari chimice(rafinare, prajire etc.). Foloseste cantitati mici de ulei presat la rece de floarea
soarelui sau masline
Consuma in cantitati mici grasimi benefice organismului provenite din iaurt, smintina, brinzeturi.
Cum se consuma corect aceste alimente
care contin grasimi “sanatoase”?
- Iaurtul se consuma dimineata la sculare sau poate inlocui uleiul intr-o salata
- Smintina poate inlocui untul sau se adauga la o supa de legume(1 lingurita)
- Brinza adaugata intr-o salata poate oferi proteinele necesare intr-un meniu format exclusiv din legume si fructe
- Laptele dulce nu este indispensabil pentru adulti. Poti sa bei uneori dimineata un pahar de lapte caldut sau sa-l incorporezi in
diverse mincaruri.
FAINOSELE
Nu trebuie suprimate deoarece contin elemente nutritive de neinlocuit, necesare digestiei
Consuma fainoasele “singure” nu in combinatie cu carne, cirnati, grasime, zahar.
Pastele
(simple, fara ou) pot fi consumate ca o masa completa cu garnitura de verdeturi, legume, sos de rosii, mirodenii sau cu o lingura
de smintina
Piinea
poate fi consumata in special la micul dejun taiata subtire, prajita sau mai veche. Se admit 4-5 felii subtiri pe zi, piine de
graham, secara, tarite, in. Evita piinea alba.
Cartofii
se consuma intotdeauna impreuna cu legumele si mirodeniile cu “calorii negative” si nu se combina cu carnea
Prajiturile
vor fi in general excluse dar poti sa te bucuri de placerea de a minca uneori o tarta usoara cu fructe. Trebuie
doar sa ai grija ca in ziua respectiva sa nu incluzi in meniu alte fainoase sau alimente grase.
ZAHARUL
Este un produs bun pentru sanatate dar numai in stare naturala
Renunta la zaharul alb, rafinat
deoarece in procesul de fabricatiesufera multe transformari si contine multi aditivi pentru conservare si
inalbire.
Consuma
1-2 lingurite pe zi de miere alternativ cu zahar brun nerafinat
Zaharul pur din fructe
denumit fructoza este necesar si este cel mai sanatos. Consuma fructele preferabil NUMAI intre mese la interval de 2-3 ore de la ultima masa sau cu o jumatate de ora inaintea mesei.
CARNEA, PESTELE, OUALE
Proteinele au un rol important in alimentatie daca sunt consumate fara fainoase
Nu te lasa sedusa de regimurile excusiv proteice deoarece carnea, ouale, pestele contin multe grasimi ascunse.
Aceste regimuri pot provoca dereglari si pot afecta sanatatea deoarece frustreaza organismul de o serie de nutrienti.
Consuma alternativ carne slaba si peste cu garnituri de legume, pureuri de legume cu adaos de verdeturi,
condimente si mirodenii(cele din categoria “calorii negative”)
Oul
este un aliment complet si trebuie consumat ca fel unic de mincare
Consuma
cit mai des peste
GARNITURI PENTRU CARNE SI LEGUME
Condimentele, mirodeniile si verdeturile ne ajuta sa preparam retete variate, si savuroase cu un continut mic de grasimi.
Daca vrei sa slabesti vei alege adaosurile care au efect de “degresare”. Iata care sunt acestea:
Verdeturi:
patrunjel, anason, marar, busuioc, tarhon
Radacinose si bulbi:
ceapa, hrean, usturoi
Plante uscate si mirodenii:
salvie, dafin, cimbru, piper, scortisoara, ienupar
Sucuri naturale de
lamiie, grapefruit, rosii, ananas
Iaurt, maioneza dietetica, sosuri dietetice.
Mai multe retete de sosuri dietetice vei gasi in articolul “Retete delicioase care nu ingrasa”:
In concluzie, nu uita sa introduci in meniul tau la fiecare masa citeva alimente “anti-grasime” care te vor ajuta sa slabesti
si sa-ti pastrezi sanatatea, tineretea si vitalitatea. Creeaza-ti noi obiceiuri alimentare ! Vei fi atit de multumita de
rezultate incit nu vei mai dori niciodata sa revii la vechiul stil de viata
.
Sursa de documentare: “Calorii negative” de Isabelle MartinCate calorii putem arde prin diferite activitati
Urmatorul tabel va poate ajuta sa estimati numarul de calorii pe care le ardeti prin diferite activitati.
Cod:
----------------------------------------------------+
CALORII ARSE
----------------------------------------------------+
Activitate persoana de persoana de
(pentru 1 ora) 70-75 kg 85-90 Kg
--------------------+---------------+--------------+
Aerobic 416-442 501-533
--------------------+---------------+--------------+
Batminton 448- 476 539-574
--------------------+---------------+--------------+
Ciclism 512-544 616-656
(in aer liber)
--------------------+---------------+--------------+
Ciclism 448-476 539-574
(stationar)
--------------------+---------------+--------------+
Dans 288-306 347-369
--------------------+---------------+--------------+
Jogging 512-544 616-656
(8 km/ora)
--------------------+---------------+--------------+
Fuga 864-918 1040-1107
(12 km/ora)
--------------------+---------------+--------------+
Inot 384-408 462-492
--------------------+---------------+--------------+
Tenis 448-476 539-574
--------------------+---------------+--------------+
Urcat scari 576-612 693-738
--------------------+---------------+--------------+
Plimbare 160-170 193-205
(3 km/ora)
--------------------+---------------+--------------+
Plimbare 160-170 193-205
(5 km/ora)
--------------------+---------------+--------------+
Pentru a calcula consumul de calorii pentru alte greutati folositi formula:
calorii * greutatea dumneavoastra
------------------------------------------ = nr calorii/ora arse
87